Cum să cultivi singur roşii?

Lumea spune că legumele au întotdeauna un gust mai bun când le-ai crescut cu mâna ta. Încearcă să creşti nişte delicioase roşii pitice. Momentul cel mai potrivit al anului este sfârştiul lui aprilie, după ce a trecut iarna.

1. Poţi cumpăra seminţe de roşii la plic. Sau poţi să scoţi seminţele de la o roşie pe care ai servit-o la masă. Clăteşte-le bine cu apă şi lasă-le să se usuce.

2. Umple nişte pahare goale de iaurt cu nişte pământ de flori. Pune o sămânţă de roşie în mijlocul fiecărui pahar şi îndeas-o la mică adâncime în pământ. Stropeşte uşor pământul.

3. Lipeşte câte o etichetă, scrisă clar, pe fiecare pahar şi pune-le pe un pervaz pe care bate soarele. Verifică-le în fiecare zi, udându-le cât ai nevoie pentru ca pământul să fie întotdeauna umed când îl atingi cu degetele. Dar nu le îneca, udându-le prea mult. După vreo săptămână, ar trebui să vezi apărând un firişor verde.

4. După vreo 4 săptămâni, ar trebui să ai nişte plăntuţe mici. Scoate-le cu mare grijă din pahar, încercând să nu le rupi şi să păstrezi cât mai multe rădăcini. Transferă-le în ghivece mari, umplute cu pământ de flori, fixându-le cu grijă în mijlocul lor.

5. Continuă să le verifici şi să le uzi zilnic. După alte câteva săptămâni, ar trebui să apară primele flori. Când se vor scutura, vor lăsa în urmă câteva roşii mici şi verzi.

6. Când roşiile tale devin de un roşu strălucitor şi moi la pipăit, înseamnă că sunt coapte şi bune de cules, dar mai ales de mâncat!

Din ”Cartea fetelor: Cum să fii cea mai bună în toate”. Ideea mi-a venit răsfoind blogul Tomatei cu scufiţă. Repede repejor m-am dus să caut cartea asta, pe care am citit-o acum câţiva ani.  Mi-am amintit că era ceva acolo, referitor la roşii. Eu am plecat la cultivat roşii! Vă urez spor la treaba, e timpul să mâncăm şi noi ceva sănătos :) !

Published byMălina Amortoaie

Mă caut în versuri libere

7 Comments

 • Tomata cu scufita

  June 16, 2010 at 1:34 pm Reply

  :)) bine de stiut. cu toate astea eu inca n-am plantat niciodata rosii. :P

  • Mălli

   June 16, 2010 at 1:40 pm Reply

   cum asa? eeee acum ai aflat cum :P !

 • Andreihappyday

  June 16, 2010 at 10:52 pm Reply

  Sunt un impatimit al salatelor,si asta nu doar vara,dar de ce sa nu recunosc,pare mai simplu sa le cumpar decat …:)
  Cu toate astea,sa stii ca am plantat rosii si spre norocul meu s-au copt si am reusit sa culeg o mare parte din ele.

  • Mălli

   June 17, 2010 at 1:24 pm Reply

   Andrei: hmmm, da, e mult de munca cu ele si mai degraba preferam sa le cumparam

 • Diana

  June 17, 2010 at 12:36 pm Reply

  N-am spatiu de cultivat rosii, asa ca tot din piata le iau.
  Alea chiar mai au gust… le mai cultiva unii tarani old style… alea din turcia/etc. nu le iau… nici gust de apa n-au macar.

  • Mălli

   June 17, 2010 at 1:25 pm Reply

   Diana, mie toate cumparate mi se par oribile :( !

 • Diana

  June 17, 2010 at 11:04 pm Reply

  Eu am norocul că măcar știu să aleg în piață fructe și legume bune. :D

Post a Comment